Blog - Als een collega...


Als een collega...
Geen idee hoeveel sollicitatiegesprekken ik gevoerd hebt, maar het zou me niet verbazen als het er minstens 200 zijn. Aan de kant van de werkgever bedoel ik dan. Ik doel in dit verband op het tweede gesprek, na de kennismakingsronde. Welke kandidaten hebben het gered? Wat maakte dat ik enthousiast van ze werd en ze in principe graag in mijn team wilde hebben? Juist! Als ze als een collega voor de dag kwamen en niet als een sollicitant. Beter dan dit had ik het niet kunnen formuleren. Dank je wel M. voor deze rake woorden en je inspiratie.

Een groot verschil of je te maken hebt met een sollicitant of een collega in de dop. Je spreekt dezelfde taal, het gesprek verloopt ontspannen, het voelt gelijkwaardig ťn je wilt graag met deze persoon samenwerken. Daar kan geen ideale inhoud van een CV tegenop. Het gaat over vlees en bloed. Over de mens achter de kandidaat. Geen perfect plaatje, maar iemand die zichzelf is. Authentiek, in zijn element. Iemand die geloofwaardig is, professioneel en oprecht geÔnteresseerd in mij als potentiŽle werkgever. Iemand die snapt wat je vraagt of bereid is het snel te gaan begrijpen en daarvoor voldoende potentieel heeft.

Twee keer heb ik een fout gemaakt en dat in dezelfde periode. Na een fusie wilde ik aan ieders wensen tegemoet komen. Wist niet goed hoe ik om moest gaan met de politieke druk. Had de opdracht om onder grote tijdsdruk een aantal teamleiders aan te nemen. Bij twee kandidaten had ik zelf geen goed gevoel al was hun CV dik in orde. De klik was er niet van mijn kant, maar ik nam ze toch aan. Later brak dat op. Ze hadden geen krediet bij mij. Vond het lastig om ze rugdekking te geven toen ze fouten maakten. Niet iets om trots op te zijn, maar wel heel leerzaam. Sindsdien selecteer ik op mijn gevoel. Zal daarnaast altijd op resultaten afgaan, maar als het gevoel niet goed zit, kunnen prestaties uit het verleden de boom in. Bij twijfel ga ik niet door.

Ga je solliciteren? Bedenk dan hoe je als collega voor de dag kunt komen. Veel succes. Op naar die zoete overwinning!

Mail naar Judith@dezoetecitroen.nl of bel met 06-12754839
Terug

Copyright © 2019 | Judith DeliŽn - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl