Blog - Veerkracht


Veerkracht
Veerkracht is het vermogen om je aan te passen aan stress en tegenslag. Je veert als het ware terug. Mensen met een hoge veerkracht laten minder snel de moed zakken. Ze gaan door, wat er ook gebeurt. Ze komen er zelfs sterker uit! 'What doesn't kill you makes you stronger' is hun motto.

Bij een lage verkracht, stapelt stress zich op. Elke bijkomende uitdaging weegt dan door. Soms stijgt de spanning op voorhand al als men weet dat er (mogelijk) een zware uitdaging zit aan te komen.

Veerkracht kan van moment tot moment verschillen. Een hoge veerkracht wil niet zeggen dat je onkwetsbaar bent. Net als een lage veerkracht niet wil zeggen dat je er niets aan kan doen. Net zoals je een spier traint, kun je ook je veerkracht trainen!

Mensen met een hoge veerkracht maken meer gebruik van 'positieve gedachten'. Ze zijn optimistisch en relativeren. Ze stellen doelen en zoeken afleiding in dingen waar ze blij van worden.

Je veerkracht wordt eigenlijk voor een groot deel bepaald door jouw vaardigheden om met problemen en stress om te gaan:
• Durf je hulp te vragen?
• Durf je praten over wat in je omgaat of krop je op?
• Pak jij problemen aan of ga je ze liever uit de weg?
• Denk je bij een probleem enkel aan alles wat misloopt en dat het voor jou nooit goed loopt of zie je een probleem eerder als een uitdaging?
• Heb je goede manieren gevonden om eens stoom af te blazen?
• Heb je ondanks alles vertrouwen in een goede afloop?

Al deze zaken kun je oefenen. Je kunt leren hoe je met een negatieve gebeurtenis toch positief kunt omgaan (coping).

• Probleemgerichte coping kun je het beste toepassen als je de mogelijkheid hebt om iets aan het probleem te doen. Voorbeeld: je hebt ruzie of een meningsverschil met een familielid. Je gaat naar de persoon toe om alles uit te praten en een oplossing te zoeken voor het probleem.

• Emotiegerichte coping kun je het beste toepassen als je geconfronteerd wordt met een probleem waar je niets aan kunt veranderen. Het verlies van je baan bijvoorbeeld. Hier kun je het beste proberen om te gaan met je emoties en de situatie te aanvaarden. Het is wat het is. Om vervolgens na acceptatie en loslaten, vol goede moed op zoek te gaan naar ander werk.

Hoe vergroot je jouw veerkracht? Ik help je daar graag bij. Maak van jouw zure citroen een zoete overwinning! Bel met 06-12754839 of mail naar judith@dezoetecitroen.nl
Terug

Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl