Blog - 'Niet volmaakt, wel tevreden', leidt tot De Zoete Citroen


'Niet volmaakt, wel tevreden', leidt tot De Zoete Citroen

De meest gestelde vraag aan mij is ‘Waarom doe je dit? Zo ook burgemeester Luijendijk gisteren tijdens de voorbespreking van de opening van mijn leer- en werktheater. Ik weet heel goed waarom ik ben wie ik ben en doe wat ik doe. Het antwoord op De Zoete Citroen ligt in mijn jeugd. Ik ben geboren met een aangeboren afwijking, een schisis.

‘Ach, een schoonheidsfoutje’, zo ervoer mijn omgeving het, inclusief de plastisch chirurg. Ik had immers de minst ernstige vorm. Maar zelf leed ik er wel onder. Ik was niet lelijk, heus niet. Maar ik was anders en ‘anders zijn’ onder kinderen kan behoorlijk confronterend zijn. Ik werd niet gepest, maar kreeg wel altijd de vraag ‘Wat heb jij daar gedaan?’, terwijl ze naar mijn lip wezen.

Dit maakte dat ik me het liefst onzichtbaar maakte. Ik wilde niet uitleggen wat ik had. Ik wilde ‘gewoon’ zijn. Toch had niemand dat in de gaten. Ik sprak er niet over. Ik was vrolijk, had vriendinnen, later vriendjes en haalde goede cijfers op school. Zelf wist ik wel dat ik mezelf klein maakte. Dat ik moeite had om mijn vleugels uit te slaan, mijn ware kleuren te laten zien. De ruimte te pakken in gezelschappen.

Pas toen ik ging werken, werd ik degene die ik wilde zijn. Bij de Rabobank kon ik mijn talent ontplooien. Mijn werk bood mij een podium. Hier werd ik beoordeeld op wat ik kon, niet op mijn uiterlijk. Zo ervoer ik dat. Ik stelde mezelf doelen. Voor de groep gaan staan, de beste hypotheekadviseur worden en later manager. ‘Nooit meer in de schaduw staan, geen grijze muis willen zijn’, dat was mijn drive.

Pas toen ik geaccepteerd had dat ik niet volmaakt ben en mijn talenten en kracht ging koesteren, werd ik mezelf. Ik ben niet volmaakt, wel tevreden. Die overwinning, die zoete citroen, wil ik graag delen met anderen. Het is zonde om je te laten tegen houden door je eigen belemmerende overtuigingen (ik kan het niet, ik ben niet goed genoeg). Als je van jezelf houdt, is alles mogelijk! Alles? In ieder geval heel veel.

Willen zijn, is een kwestie van worden!

Terug

Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl