Blog - Zelfredzaamheid


Zelfredzaamheid
Natuurlijk had ik het best zelf kunnen doen, ik moest me ook behoorlijk verbijten toen ik ze met hun lieve, slaperige hoofd uit bed zag kruipen, een beetje verdwaasd en rillerig op de koude vloer. Maar ik vond het nodig. Ik wil ze leren dat ze zuinig moeten zijn op hun spullen, ik heb nou eenmaal geen geldboompje in de tuin. Het risico dat de fietsen gestolen zouden worden, wilde ik al helemaal niet lopen en mijn kinderen uit de brand helpen vond ik net wat te gemakkelijk.

Want mijn belangrijkste motief is het feit dat ik zelfredzaamheid heel belangrijk vind. Dat is volgens mij het grootste cadeau dat ik ze in hun jeugd kan geven naast al mijn liefde. Wie zichzelf kan redden, heeft het vermogen om zelfstandig zijn leven te leiden en zijn eigen problemen op te lossen. Eenmaal volwassen, weet ik dat je daar je leven lang profijt van hebt. Mijn liefde geven, kost me geen enkele moeite, maar zelfredzaamheid bevorderen, is moeilijker dan ik zou willen. Verwennen is veel makkelijker.

Maar daar help ik ze niet mee. Daar was ik me gisteren extra van bewust omdat ik deze week flink wat peptalks heb moeten houden om werkzoekenden die in een negatieve spiraal zijn beland, te laten inzien dat de enige weg naar een nieuwe baan zelfredzaamheid is. Blijven investeren in jezelf, blijven netwerken, blijven studeren. Verstop je niet achter de gordijnen, hoe moeilijk ook, blijf onder de mensen en vertel aan iedereen die het maar horen wil, wat je kunt en wat je zoekt. Geef nooit op.

Het is mijn vurige wens dat mijn kinderen zich altijd geliefd zullen voelen en tegelijkertijd vertrouwen op hun zelfredzaamheid. Wat er ook gebeurt!

Terug

Copyright © 2019 | Judith DeliŽn - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl