Blog - Onzekerheid


Onzekerheid
Hoe komt het dat je onzeker bent? Een deel van je gedrag wordt bepaald door aanleg en een deel door ervaringen die je in je leven opdoet. Een van thuis meegekregen boodschap als ‘vooral niet opvallen’ of het al oude ‘doe maar gewoon’ kunnen onbewust tot ingehouden gedrag en ambitie op volwassen leeftijd leiden.

Voor het ontwikkelen en uitbouwen van gezond zelfvertrouwen is het noodzakelijk dat je gedurende je jeugdjaren regelmatig letterlijk en figuurlijk schouderklopjes krijgt. Dat je bevestigd krijgt dat wie je bent, wat je denkt en wat je doet belangrijk is en verschil maakt. Wanneer deze bevestiging ontbreekt om wat voor reden dan ook, kan op zeker moment een gevoel van onzekerheid ontstaan over je eigen gedrag of zelfs je bestaansrecht.

Mensen die kampen met onzekerheid vinden het vaak moeilijk om uit te spreken wat ze denken, durven in een bijeenkomst het woord niet te nemen, vullen in wat anderen over hen denken, schrijven in hun hoofd hele scenario’s over hoe dingen zullen gaan, vermijden situaties en kunnen eigen werkzaamheden eindeloos controleren. Ze zouden het anders willen, maar weten niet hoe.

Het is goed om te realiseren dat gevoelens van onzekerheid er gewoon bij horen en dat iedereen deze gevoelens wel eens ervaart. Het is pas onderwerp van coaching als het duidelijk belemmerend werkt om je werk goed te doen of je doelen te behalen.

Als je last hebt van onzekerheid heeft het geen zin om dit weg te drukken of te overschreeuwen. Het maakt de zichtbaarheid ervan alleen maar groter. Ik leer je om je gevoel van onzekerheid te accepteren en mee te nemen in de keuze hoe te handelen. Belangrijk is dat je begrijpt dat je je niet hoeft te laten leiden door deze emotie; je hebt elke keer opnieuw een keuze.

Als je vaak onzekerheid voelt, ligt er een persoonlijke uitdaging om te groeien en te ontwikkelen!

Na een coachtraject waarin onzekerheid is uitgediept, kun je met nieuwe energie aan de slag, durf je meer, doe je meer en vergroot je je impact in zowel praktische als emotionele zin op het werk of privé.

Meer weten of hulp nodig? Bel met 06-127 548 39 of mail naar Judith@dezoetecitroen.nl
Terug

Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl