Blog - Ik ben oké, jij bent oké


Ik ben oké, jij bent oké
Ik zie nu heel duidelijk het effect van de situaties dat ik mezelf beter voelde dan de ander. Ik heb in die gevallen slechts even een overwinning geproefd, maar daarna voelde het vooral vervelend omdat de relatie een deuk had opgelopen. In situaties dat ik de ander meer oké vond dan mezelf (lees onvoldoende zelfvertrouwen) heb ik mezelf te kort gedaan. Ik heb in die situaties mijn eigen belangen niet goed behartigd en dat deed geen recht aan mijn eigenwaarde.

Stof tot nadenken dus. Althans, ík heb stof tot nadenken. Een andere valkuil is namelijk praten of denken voor de ander. Mijn belevingswereld is niet die van jou. Mijn gevoelens zeggen niks over die van een ander. Dat maakt conflicten ook zo gecompliceerd. Je redeneert vooral vanuit je eigen perspectief, je eigen gevoelens. Maar iedereen mens is anders en daarmee is ieder mens tegelijkertijd oké.

Als ‘ik ben oké en jij bent oké’ je aanspreekt, dwingt het je om heel goed te luisteren naar de ander. Te ontdekken wat de belangen van iemand zijn om te begrijpen waarom hij handelt zoals hij doet. Zeker als de relatie je heel wat waard is. Zonder nu een heilig boontje te worden, vind ik het een verrijking op alles wat ik al wist, mijn handelen, mijn overtuigingen en ervaringen. Deze zin maakt het mij nog makkelijker om recht te doen aan mezelf en om recht te doen aan de ander en aan de relatie die ik met iemand heb. Of dat nu zakelijk is of privé. Of het nu is als manager, coach, partner, moeder, vriendin of mediator.

Als jij ook geďnspireerd bent of voelt dat dit uitgangspunt iets voor jou kan gaan oplossen, neem dan contact op via judith@dezoetecitroen.nl. Maak van jouw zure citroen, een zoete overwinning!

Terug

Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl