Blog Algemeen


Opklimmen
De blaadjes vallen van de bomen, daar kun je vandaag echt niet omheen. Bomen zijn een prachtige metafoor voor hoe mensen en organisaties zich ontwikkelen. Bomen maken verschillende gedaanteveranderingen door; van bijna kaal en dood in de winter tot vol en groen aan het eind van de zomer.
Lees meer
Geplaatst op: 10-11-2018.

Werkstress en fysieke klachten
Nu ik al jaren klanten spreek die van baan willen veranderen, vallen mij verschillende patronen op. Eén van die patronen is dat werkstress vaak fysieke klachten veroorzaakt of fysieke klachten versterkt. Heb je al regelmatig last van migraine, veroorzaakt werkstress een nieuwe aanval. Last van een hernia? Werkstress schiet in je rug. Maagklachten idem dito en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Lees meer
Geplaatst op: 27-04-2018.

Tussen je oren
Tussen je oren kan zich een boel afspelen, heb ik de afgelopen jaren gemerkt tijdens gesprekken met klanten. Je zou eens moeten weten hoeveel overeenkomsten we met z’n allen hebben, hoe verschillend we ook zijn.
Lees meer
Geplaatst op: 03-03-2018.

Als een collega...
Dinsdagavond heb ik een workshop georganiseerd. Een mooi bont gezelschap aan deelnemers. Eén van de deelnemers deed een briljante uitspraak, die vormt mijn inspiratie voor deze blog.
Lees meer
Geplaatst op: 31-01-2018.

Slachtoffer of verantwoordelijkheid nemen
Ben je benieuwd in welke categorie jij valt? Lees dan deze blog en trek je conclusie.

Je hebt in een vergadering een goed voorstel gedaan. Op het moment van beslissen wordt het toch een ‘nee’. Je bent ontevreden en denkt: Het is toch een goed plan? Waarom gaan ze niet akkoord? Je merkt dat je teleurgesteld bent. ’s Avonds heb je nog steeds een rotbui en die nacht kun je er slecht van slapen. Het blijft maar door je hoofd spoken: je plan had gehonoreerd moeten worden!
Lees meer
Geplaatst op: 26-09-2017.

Dood spoor
Om te beginnen wil ik benadrukken dat ik zeer gelukkig ben geweest met mijn ex-werkgever. Nog dagelijks pluk ik de vruchten van alles wat ik er heb geleerd en koester ik warme gevoelens voor de mooie tijd die ik er heb gehad. Op een bepaald moment belandde ik echter op een dood spoor. Best een verdrietige constatering destijds en het verwarde me. Waar ging het mis? Hoe kon ik het tij keren?
Lees meer
Geplaatst op: 12-09-2017.

Als je ergens wilt komen, moet je niet remmen maar gas geven!
Recent een mooie uitspraak gehoord. ‘Als je ergens wilt komen, moet je niet remmen maar gas geven!’ Kan het duidelijker? Als je ambitieuze plannen hebt, moet je ervoor gaan en je niet laten afremmen. Doelgericht werken dus. Naar die ene baan bijvoorbeeld die jij voor ogen hebt.
Lees meer
Geplaatst op: 06-06-2017.

Boos
Het was me het weekje wel. Drie keer betrokken geweest bij boze mensen. Dat doet me wat. Ben toe aan vrolijk Pasen.

Boos worden is normaal: iedereen is weleens boos. Maar boos worden en ruziemaken leveren doorgaans meer problemen op dan er al zijn. Toch mag boosheid niet worden ontkend of onderdrukt: boosheid heeft een signaalfunctie.
Lees meer
Geplaatst op: 13-04-2017.

Dit ben ik. Wie ben jij?
Een filmpje laten maken als op mijn homepage, is behoorlijk spannend. Maar bij het eindresultaat dacht ik meteen ‘dit ben ik’. Vrouw van midden veertig die door de jaren heen geworden is wie ze wil zijn. Ik heb nagestreefd wie ik wilde zijn. Aan mezelf gewerkt om te komen waar ik nu sta. Angsten overwonnen.
Lees meer
Geplaatst op: 07-03-2017.

Mijn leven is van mij
Een zoete overwinning wordt in vele vormen geboekt. Maar de mooiste die ik vanaf de zijlijn ervaar, is als mijn klant beseft ‘mijn leven is van mij’. Dat het volledig doordringt dat je mag kiezen om je hart te volgen. Dat je niet hoeft te blijven in de situatie waarin je zit. Dat je mag vertrekken, de sprong in het diepe mag wagen, het roer om mag gooien, je eigen weg mag gaan, oude schepen kunt verbranden en een nieuwe start kunt maken. Dat je je grenzen niet langer hoeft te (laten) overschrijden. Dat je niet ongelukkig hoeft te blijven. Het leven is tenslotte van jou!
Lees meer
Geplaatst op: 04-01-2017.

Vliegen met eigen vleugels
Laatst las ik in een blad dat iemand een tatoeage had laten zetten met deze titel in het Latijn. Dat sprak me erg aan. Ik kon me zo goed voorstellen dat vliegen met eigen vleugels een overwinning op haar zelf was. Wie wil je zijn? Hoe wil je handelen, hoe wil je in het leven staan?
Lees meer
Geplaatst op: 04-10-2016.

Wat is geluk?
Geluk kun je niet kopen. Was het maar waar. Voortdurend gelukkig zijn, lijkt me overigens ook geen reële verwachting. Lange tijd moest ik het zelf uitsluitend hebben van gelukkige momenten. Het was een moeilijke periode in mijn leven. Maar ik moest iets vinden om te zorgen dat ik bleef functioneren, als moeder en als medewerker.
Lees meer
Geplaatst op: 11-08-2016. Gewijzigd op: 12-08-2016.

Mijn leer- en werktheater
Eind januari 2016 ben ik gestart met het leer- en werktheater en gisteren besefte ik eens te meer hoeveel voldoening het me geeft. In een gemoedelijke sfeer werden ervaringen uitgewisseld tussen werkzoekenden van allerlei pluimage die zich in elkaar herkennen ondanks alle verschillen in achtergrond, opleiding en leeftijd.
Lees meer
Geplaatst op: 08-07-2016.

Wat zullen ze wel niet van me denken?
Als iets belemmerend werkt, is het deze gedachte wel. Het beperkt je in je keuzes, het beperkt je in het vinden van (nieuw) geluk. Toch hebben veel mensen hier last van. Vaak weet men wel wat men wil en nodig heeft, maar durft men de stap niet te zetten. De angst dat je keuze niet geaccepteerd wordt, is groter dan de wil om het anders te gaan doen. Jezelf te verlossen van iets dat geen energie (meer) geeft.
Lees meer
Geplaatst op: 17-05-2016. Gewijzigd op: 18-05-2016.

Zelfredzaamheid
Ik heb ze gisterenavond uit bed getrommeld, die twee zonen van mij (12 en 10). Het was al tegen half twaalf en ze lagen heerlijk te slapen. Het was een bewuste keuze om ze in hun slaap te storen. Met luide stem maakte ik ze wakker. Of ze onmiddellijk uit bed wilden komen om hun fietsen binnen te zetten. Uit gemakzucht hadden ze het moment om hun mountainbikes in de garage te parkeren alsmaar voor zich uitgeschoven. Om ze tenslotte te vergeten. Stel je voor dat ze een minuut moesten missen van hun tablet!
Lees meer
Geplaatst op: 01-03-2016.

CV paraat? Een noodzakelijk kwaad
Ik ken niemand die het fijn vindt om een CV te maken of aan te passen. Het is vervelend, saai en tijdrovend. Bovendien pijnigt het je hersens. Zie het ook allemaal maar eens op twee A-4tjes te krijgen!
Lees meer
Geplaatst op: 18-01-2016. Gewijzigd op: 19-01-2016.

Mijn wens voor jou: vertrouwen
Nu de liefste kerst- en nieuwjaarswensen op de mat vallen en te lezen zijn op mijn tijdlijn, is het mijn beurt iedereen het beste te wensen. Als ik denk aan het mooiste cadeau dat ik ooit gekregen heb, is dat vertrouwen. Dat is dan ook mijn wens voor 2016 aan jou.
Lees meer
Geplaatst op: 23-12-2015.

Welke zure citroenen zijn welkom bij De Zoete Citroen?
Problemen kunnen je leven beheersen, maar zijn over het algemeen gelukkig van tijdelijke aard. Als jij een zure citroen ervaart, help ik je er graag een zoete overwinning van te maken.
Lees meer
Geplaatst op: 03-11-2015.

Het verhaal van Loes van Bommel, 21 jaar
Vandaag sprak ik Loes, winnares van ‘Make the perfect dress for success!’, ik was erg benieuwd naar haar verhaal. Wat maakte nou dat zij de wedstrijd gewonnen heeft? Was het alleen de jurk of waren er nog meer zaken die een rol hebben gespeeld?
Lees meer
Geplaatst op: 14-10-2015. Gewijzigd op: 15-10-2015.

Toon ballen!
Het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven, is het aangaan van een uitdaging. Iets doen wat je eigenlijk niet durft, maar wat je wel ontzettend graag zou willen durven. Er voor gaan. Neus dicht en springen maar! Ervaren dat het lukt. De energie beleven die het oplevert. De kick ervaren, het gevoel van euforie. Victorie! Dat heb ik toch maar mooi geflikt!
Lees meer
Geplaatst op: 13-10-2015.

Ik heb als grootste valkuil...
Bereik je wat je bereiken wilt, als je je blijft gedragen zoals je nu doet?
Deze vraag stel ik in verschillende situaties aan werkzoekenden met wie ik in gesprek ben of aan mensen die privé of zakelijk vastlopen. Het antwoord heb ik niet, dat weet alleen de persoon tegenover mij. Wat ik wel weet, is dat deze vraag heel effectief is. Hij is confronterend en zet mensen aan het denken. Men voelt buikpijn of hoofdpijn opkomen, een teken aan de wand. Deze vraag werkt als een spiegel.
Lees meer
Geplaatst op: 10-07-2015.

Inspiratie
Ze waren niet veel ouder dan mijn eigen kinderen, de onbekende jongens die me vanavond een verzoek deden. Stoer kwamen ze aangefietst. Twee heel verschillende mannetjes, maar allebei breed lachend. Ik was de tuin aan het doen, toen de blonde van de twee het woord tot me richtte. Of ik iets met ze wilde ruilen, wat van meer waarde was dan ze in hun hand hadden.
Lees meer
Geplaatst op: 19-05-2015. Gewijzigd op: 20-05-2015.

Kom maar bij mij
Jaren terug werd ik getest toen ik aan mijn studie Bedrijfskunde begon. Ik herkende mezelf absoluut in de uitslag, commercieel goed ontwikkeld, maar ook zo zorgzaam als een verpleegster. Geen alledaagse combinatie. Men was bang dat ik mogelijk in een spagaat zou komen. Maar nee, ik vind beide kanten in mij goed te combineren. Het is toch ook zo dat commercieel betekent dat je goed voor de klant zorgt? Dat je gaat voor de lange-termijn-relatie en niet voor het snelle gewin?
Lees meer
Geplaatst op: 19-04-2015.

Stap uit de schaduw
Stap uit de schaduw…

Pasen gaat over een nieuw begin. Het valt samen met de lente. Dartelende lammetjes, knoppen in de bomen, de eerste warme dagen van het jaar. Om te geloven dat elke dag een nieuw begin kan zijn, hoef je maar naar buiten te kijken. Wie had gedacht dat we vandaag een strak blauwe lucht zouden ervaren, terwijl het gisteren nog zo grijs en grauw was? Iedere dag biedt nieuwe kansen.

Wat heb jij nodig om die kansen te pakken?
Lees meer
Geplaatst op: 04-04-2015.

Spanningen overschaduwen meer dan je lief is
In het leven word je met enige regelmaat op de proef gesteld. Alle soorten relaties kunnen onder druk komen te staan, met je familie bijvoorbeeld, je partner, je kinderen of je werkgever. ‘Wat is wijsheid?’ vraag je je vertwijfeld af. Je wikt en je weegt, streept de voors en tegens tegen elkaar weg en doet dan uiteindelijk wat de meeste kans van slagen lijkt te hebben. Anderen volgen uitsluitend hun gevoel.
Lees meer
Geplaatst op: 10-02-2015.

Jouw zoete citroen
Je barst weer uit je voegen
Je loopt over van geluk
Het leven geeft genoegen
Je dag kan niet meer stuk

Lees meer
Geplaatst op: 15-01-2015. Gewijzigd op: 16-01-2015.

Horen of luisteren?
De meeste mensen kunnen wel horen, maar luisteren is wezenlijk anders. Pas als iemand naar je luistert, voel je je gehoord. Waar het op neer komt, is dat die ander onderkent wat belangrijk voor je is. Hij valt je niet in de rede, geeft geen commentaar, toont begrip en stelt vragen om helemaal duidelijk te krijgen wat je bedoelt en hoe je je voelt. Een goed luisteraar bevestigt ook dat hij snapt wat belangrijk voor je is, ongeacht zijn eigen beleving daarbij of zijn eigen belangen. Een goed luisteraar geeft alleen advies als je daar om gevraagd hebt.
Lees meer
Geplaatst op: 06-01-2015.

BAMM!
Soms gaan dingen anders dan gewenst. Het zit wat tegen, in je werk bijvoorbeeld of in je relatie. Het kan ook zijn dat je tijdelijk minder blij bent met jezelf of met je prestaties. Overall gezien ben je echter tevreden en waaien de meeste problemen vanzelf weer over. Het leven heeft nu eenmaal zijn ups en downs. Je trekt je schouders eens op en gaat mee met de stroom.
Lees meer
Geplaatst op: 09-12-2014.

De druppel
De druppel die de emmer doet overlopen, roept niet direct positieve associaties op. Maar die laatste druppel kan heel bevrijdend werken. Er komt een einde aan een periode van vertwijfeling, van wikken en wegen, van onbalans tussen hoofd en hart. Er komt een einde aan een behoorlijke energievreter.
Lees meer
Geplaatst op: 08-11-2014.

Begin!
Wat is er erger dan spijt als in ‘Had ik maar…’ Hoewel deze gedachte nergens toe zal leiden en in principe verloren energie is, kun je een ervaring als deze wel beschouwen als een leermoment. Passiviteit wordt zelden beloond. Waarom dan toch de neiging om te wachten op wat komen gaat of uit te stellen?
Lees meer
Geplaatst op: 12-10-2014.

De witte was
De vuile was ga je niet buiten hangen en zeker niet met dit weer. Maar hoe wit is je was eigenlijk voordat je besluit hem te laten wapperen? Als je Facebook bekijkt, lijkt het leven een grote hagelwitte Ariël-reclame. Lachende gezichten, goed gezelschap, altijd lekker eten en gezelligheid al om. Niks te bespeuren van financiële zorgen, ruzies of relatieproblemen.
Lees meer
Geplaatst op: 10-10-2014.

Effectief gedrag
Presteren moeten we allemaal. In welke rol we ook zitten, die van medewerker, zelfstandig ondernemer of leidinggevende. Wat we daarnaast gemeenschappelijk hebben, is het feit dat we mens zijn. Mensen met een verhaal. Een verhaal dat (tijdelijk) negatief van invloed kan zijn op je prestaties.
Lees meer
Geplaatst op: 06-10-2014.


Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl