Blog Loopbaanbegeleiding


Net als toen
Als je op een bepaalde leeftijd komt, die van mij bijvoorbeeld, denk je vaker dan voorheen aan vroeger. Tenminste, dat gevoel heb ik. Heerlijk om oude herinneringen op te halen en te delen, vooral met mijn kinderen, die hangen dan doorgaans aan mijn lippen. Jeugdzondes zijn een favoriet onderwerp. Reken maar dat ik op vakanties weer gevraagd wordt om anekdotes. Zo kennen ze hun moeder niet…
Lees meer
Geplaatst op: 28-06-2018.

Waarden
Bij loopbaanbegeleiding is een gesprek over ‘je waarden’ nagenoeg een vast onderdeel van het traject naar (ander) werk. Waarden zeggen zoveel over iemands persoonlijkheid. Iedereen verkeert het liefst in een omgeving waar veel waarden gedeeld worden of het nu privé is of zakelijk. Op het moment dat jouw waarden onder druk staan, wordt het lastiger om energie te ervaren, je verbonden te voelen. Je wordt vreemden van elkaar. Als de cultuur verandert bijvoorbeeld, maar jij niet. En andersom ook, als jij een ontwikkeling doormaakt, maar je directe omgeving niet.
Lees meer
Geplaatst op: 14-02-2017.

Inspiratie II
Gisteren was er zo’n onverwacht moment van inspiratie. Ik zapte naar Ivo Niehe en zag een interview met de uitvinder van Kapla. Je weet wel, die leuke kleine houtjes voor kinderen om mee te bouwen. Kapla blijkt de afkorting van KAbouter PLAnkjes. Grappig, nooit geweten. Wel dat mijn kinderen erg blij zijn met dit cadeau dat ze een paar jaar geleden kregen van een nichtje uit Goes.
Lees meer
Geplaatst op: 01-02-2016.

Ander werk? Ben je in beeld?
Ik hoor heel vaak in de spreekkamer of op de werkvloer ‘laat mij nou maar gewoon mijn werk doen, ik hoef niet zo nodig op de voorgrond. ‘ Het treft met name de generatie die van hun vader of moeder heeft gehoord dat bescheidenheid siert. Misschien weet je zelf ook nog wel hoe trots je was als je een complimentje kreeg voor het feit dat je bescheiden was.
Lees meer
Geplaatst op: 24-01-2016.

Actie!
Het verschil tussen verder komen en het bij een droom laten, is actie. Een van de eerste vragen die ik stel, is wat men al ondernomen heeft om verandering in de situatie te brengen. Ik kan je vertellen dat velen nauwelijks actie hebben ondernomen. Ze dromen al jaren van een betere baan of een andere omgeving, maar werkelijk stappen zetten, een begin maken, is er nog niet van gekomen.
Lees meer
Geplaatst op: 07-03-2015.

Hutsspot
Goed gezien. Hutsspot is inderdaad verkeerd gespeld. Het moet natuurlijk hutspot zijn. Maar het is juist deze spellingsfout, die mij van de laatste twijfels afhielp om ondernemer te worden. Ik zag het ruim drie jaar geleden op een groot reclamebord, van een eetgelegenheid die minstens twintig jaar bestond. Al mijn twijfels om voor mezelf te beginnen, vielen in één keer weg. Als iemand hutspot met twee ss’en schrijft en hij kan zich toch succesvol ondernemer noemen, wat hield mij dan nog tegen? Werkelijk! En zo geschiedde.
Lees meer
Geplaatst op: 09-10-2014.

Als een knoop in een rommellaatje
Toen ik recent met iemand sprak over het zichtbaar maken van talent, kwam zij met deze metafoor. Ik wil hem jullie niet onthouden, want ik vind hem te gek. Ik had aan een half woord genoeg, om er een stukje over te schrijven. Dit verhaal komt met stip op één in mijn top tien van beeldspraak.
Lees meer
Geplaatst op: 07-10-2014.

Plan B
Ik wil het hebben over plan B als plan A niet lukt. Als het niet loopt zoals je had gehoopt, volgen er meestal gevoelens van teleurstelling en misschien ook wel verdriet, frustratie of boosheid. Wie over voldoende veerkracht beschikt, laat de teleurstelling op zich inwerken en schakelt even later over op plan B. Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat!
Lees meer
Geplaatst op: 04-10-2014.

Voor iedereen die baangarantie overweegt
Wat is een mooier cadeau dan voor vol aan te worden gezien? Precies! Niks. Als opvoeder heb je de schone taak je kinderen vooral zelfstandig te maken, zodat ze zich weten te redden. Onder alle omstandigheden. Want als je eenmaal volwassen bent, is het de bedoeling dat je je eigen boontjes kunt doppen. Kun je dat niet, dan zul je alsnog heel snel volwassen moeten zien te worden, want het kan behoorlijk stormen. Soms als in een glas water maar heus ook wel met windkracht 10.
Lees meer
Geplaatst op: 03-10-2014.

Veel meer dan werkzoekend

‘Het is jouw tijd nog niet’, ‘Laat de tijd zijn werk doen’, ’Komt tijd, komt raad’. Een aantal uitdrukkingen op een rij, die de spijker op de kop slaan. Als het je tijd niet is, moet je nog even geduld hebben, ook als het gaat om het vinden van een baan. Moeilijk! Dat snap ik helemaal, maar als je deze gezegdes echt tot je laat doordringen, bieden ze wellicht perspectief. Lucht. Je bent immers zoveel meer dan werkzoekend!

Lees meer
Geplaatst op: 01-10-2014. Gewijzigd op: 25-10-2014.


Copyright © 2019 | Judith Deliën - A: Koningsdiep 15, 5172 AT Kaatsheuvel - T: 0416-28 19 55 - M: 06-127 548 39 - E: judith@dezoetecitroen.nl